Пшеницата не е основния хранителен продукт. Тя може да бъде купена от мелничари, който ще направи от нея брашно.
Един цикъл на отглеждане на житената нива трае 10 дни.
ден 1 => Нивата трябва да бъде изорана.
ден 2 => Нивата трябва да бъде засята. (Задължително сложете торба с жито в инвентара на дома ви, в противен случай няма да има какво да сеете.)
ден 3 до ден 9 => Житото расте. Не е необходимо да го наглеждате.
ден 10 => Житото е готово да бъде събрано.
Относно качеството на работа:
* В началото полето е с качество 50%
* Ако орането (ден 1) се извърши от човек с 19 точки сила, качеството се покачва с 5% (става на 55%)
* Ако засаждането (ден 2) се извърши от човек с 19 точки интелект, качеството се покачва с 5% (става на 60%)
* Ако събирането на житото (ден 10) се извърши от човек с 19 точки сила, качеството се покачва с 5% (става на 65%)
Всяка от трите дейности изискваща квалифициран работник носи +5% към качеството на продукцията. Не е задължително всички дейности да се изпълняват от квалифициран работник. Максималното качество на продукцията е 65%
Отчитане на продукцията (за първо поле):
За база се приема, че 100% качество носи 16 чувала жито (хипотетично)
· при 50% : 16 x 0.50 (базово качество - 50%) = 8 чувала жито
· при 55% : 16 x 0.55 (базово качество - 55%) = 8 чувала жито
· при 60% : 16 x 0.60 (базово качество - 60%) = 9 чувала жито
· при 65% : 16 x 0.65 (базово качество - 65%) = 10 чувала жито
На 2-ро поле продукцията е 7-8 торби жито при максимална продуктивност. (10х0.75=7,5бр. - един път ще са 7 торби, на другия път - 8